Breaking News

Büyük trajedi yaşayan Şengal direniyor

ŞENGAL - 3 Ağustos'ta Şengal'e saldıran çeteler 3 binden fazla insan katletti, yaklaşık 5 bin kadını kaçırdı ve köyleri yağmaladılar.Çete saldırılarından dolayı yaklaşık 300 bin kişi Şengal Dağına sığındı. Dağa ulaşmaya çalışan yaklaşık 300 çocuk ve yaşlı vatandaş açlık ve susuzluktan hayatlarını kaybettiler. Dağa ulaşanlar da yaşam mücadelesi veriyor. Aileler yanlarında getirdikleri buğdayları çocuklara veriyor. Halkı savunmak için alana gelen HPG, YPG ve Şengal 
Direniş Birlikleri görkemli bir direniş sergiliyorlar.
IŞİD çeteleri 3 Ağustos'ta büyük bir çoğunluğunu Ezidi vatandaşların oluşturduğu Şengal ve köylerine saldırdı. Bu saldırılarda binlerce kişi öldürüldü ve yüzlerce kişi göç etmek zorunda kaldı. Yerel kaynaklara göre yaklaşık 3 bin kişi katledildi ve 5 bin kadın kaçırıldı. Ayrıca kaçırılan vatandaşların Badoş ilçesinde tutuldukları belirtildi.
Sadece Batı ve Kuzey Şengal'in Til Ezêr, Dilverek, Wardiyê, Siba Şêx Xidir, Trambosî, Kızılkent, Til Xesep, Til Benat, Solak, Eyn Fethî, Sinûnê, Xane Sor, Dugirê, Guhbel, Zorava, Herdan, Gir Şebek, Bihola, Barayê köyleri ile birçok küçük köyde yaklaşık 500 bin Ezidi yaşıyordu.
Çocuklara buğday veriyorlar
Çete saldırıları nedeniyle bu köylerde yaşayan 300 bin kişi Şengal Dağına sığındı. Bunlardan 300 çocuk ve yaşlı vatandaş açlık ve susuzluktan hayatlarını kaybettiler. Dağa ulaşanlar da çok ağır koşullar altında yaşam mücadelesi veriyorlar. Yiyecek sorunu olduğu için aileler yanlarında getirdikleri buğdayları kaynatıp çocuklara veriyorlar. Çocuklar hastalanmasın diye buğdaylar azar azar veriliyor. Ayrıca kaynatılan buğdaylar ailelere de dağıtılıyor. 
Çete saldırıları ardından Ezidi vatandaş ve kurumlar Kürdistani güçlere yardım çağrısında bulundu. Bunun üzerine YPG güçleri girdiği şiddetli çatışmalar sonrası Rebia'dan Şengal Dağına ulaştı ve bir ulaşım hattı oluşturdu. Bir tarafta vatandaşlar güvenli bir şekilde bölgeye ulaşırken, diğer tarafta direniş devam ediyor. Ayrıca saldırılardan bir gün sonra Şengal Direniş Birlikleri oluşturulurken, HPG-YJA STAR güçleri de bölgeye ulaştı. Bu şekilde çete saldırıları karşısında güçlü bir direniş hattı oluşturuldu.
Bölgede çatışmalar bir çok yerde devam ediyor. Göç eden yüzlerce genç, Şengal Direniş Birliklerinin oluşturulmasıyla topraklarına dönüp direnişe katıldı. En son Rojava'ya göç eden 700 genç direnişe katıldıklarını açıkladı. Yine Süleymaniye'den 200'den fazla genç direniş saflarına katıldı.
Ayrıca vatandaşların bölgeye ulaşımları devam ederken, binlerce vatandaş hala Şengal dağlarında ve su ile yiyecek sorunları var. Gönderilen yardımlar da ihtiyaçlarını karşılamaya yetmiyor.
(bg/aq/şa)

No comments