Breaking News

YPG güvenliği sağladı 20 bin Yezidi Rojava'ya geçti

TIL KOÇER – DAIŞ çetelerinin Şengal'e saldırması ardından Şengal dağlarında mahsur kalan on binlerce insanı kurtarmak üzere YPG güçleri çetin bir mücadelenin ardından güvenli bir koridor oluşturmayı başardı. Oluşturulan bu güvenlik koridorundan, rojava demokratik özerklik yönetiminin tahsis ettiği araçlarla 6 günde 20 bini aşkın Şengalli göçmenin Rojava'ya geçişi sağlandı.
DAIŞ çeteleri 3 Ağustos'ta Şengal ve köylerine saldırdı. Çete saldırılarıyla birlikte on binlerce insan kaçarak Şengal dağlarının zirvelerine sığındı. Çete kuşatması altında mahsur kalan insanlar kürt ögütleri başta olmak üzere tüm dünyaya acil yardım çağrısında bulundular.
Bu çağrı üzerine YPG güçleri Til Koçer'den Şengal'e kadar çatışa çatışa Şengal dağlarında mahsur kalan halka ulaştı. Çete saldırılarına karşı halkı korumaya başlayan YPG, halkı bölgeden güvenli bir şekilde tahliye etmek üzere güvenlik koridoru oluşturdu. 4 Ağustos'ta da oluşturulan bu güvenli koridordan Şengal halkının Rojava'ya geçirilmesine başlandı.

Rojava Demokratik Özerklik yönetimi, halk meclisleri ve yardım kuruluşları da gelecek Şengal'lileri karşılamak üzere gerekli hazırlıklara başladılar. Bu amaçla binlerce araç hazır bekletildi, kamplar oluşturdu ve kamplarda göçmenler için gerekli temel ihtiyaçlar hazırlandı.
Geçiş güzergahları belirlendi
Rojava İnsani Yardım Kurumu başkanı Hember Hasan'ın verdiği bilgilere göre 6 gün içinde 20 binden fazla Şengalli, YPG'nin sağladığı güvenli kordordan geçerek Rojava'ya sığındı. Hasan halen Rojava'ya geçmek üzere bekleyen on binlerce insan olduğuna dikkat çekti. Hember Hasan, Şengal halkının rojava'ya güvenli bir şekilde nakledilmesi için 3 ayrı geçiş noktası belirlendiğini ve göçmenlerin su ve yemek gibi acil ihtiyaçlarının karşılandığını belirtti.
Tirbespiyê, Amûdê, Hesekê û Dêrik'e yerleştirildiler
Hember Hasan Rojava'ya gelen Yezidi halkının bir kısmının Zaxo, Dihok, Hewler, Süleymaniye gibi Güney Kürdistan kentlerindeki akrabalarının yanına gitmek istediklerini, kendilerine yardımcı olduklarını ve gerekli kolaylığı sağladıklarını, binden fazla Yezidinin ise, Rojava üzerinden Kuzey Kürdistan'a geçtiğini, binlerce Şengallinin de Amûdê, Tirbespiyê ve Hesekê kentlerine yerleştirildiklerini belirtti. Amûdê'de 300-400 aile, Hesekê'de de 200 aile kentteki yezidiler tarafından konuk edilmiş durumda.
Rojava'ya göç eden Şengal halkının çoğunluğu ise Derik'te oluşturulan Newroz Kampı'na yerleştirildi. İki binden fazla insanın yerleştiği Newroz kampında göçmenlerin ihtiyaçları da Cizire Kantonu hükümeti ve Rojava İnsani Yardım Kurumu tarafından karşılanıyor.
Rojava halkı da imkanları çerçevesinde ilk günden bu yana göçmenlere yardımcı olmak için seferber oldu. Bu amaçla bir çok şehir ve kasabada göçmenler için yardım toplanıp Derik'e ulaştırıldı.
(ekip/aq)

No comments