Breaking News

HPG: Güney Kürdistan'ı sonuna kadar savunacağız!

Halk Savunma Merkez Karargah Komutanlığı, IŞİD saldırılarının tüm Kürdistan'ı tehdit eder hale geldiğini belirterek, Güney Kürdistan'ı ve Kürdistan halkının kazanımları sonuna kadar savunacaklarını kaydetti.  Komutanlık, "Özellikle Hewler'i hedefleyen düşman saldırısının kırılması için imkan sunulması ve ortak hareketin gelişmesi durumunda güçlerimiz kararlıca rollerini oynayacaklardır" dedi.
Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) çetelerinin Ağustos ayı başından bu yana Rabia, Şengal ve Maxmur bölgelerinde başlatarak Hewler'i tehdit eden saldırılarına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Komutanlık, ortan savunma bir koordinasyon ve komutanlık kurulmasını isterken, HPG’nin otuz yıllık tecrübesine ve yetkinliğine dayanan Apocu fedai güçlerin Kürdistan’ı savunmada üstüne düşen görevi layıkıyla yerine getireceğinin altını çizdi.
Komutanlığın açıklaması şöyle: "Peşmerge gücünün direniş hattını geliştirdiği her yerde güçleriniz en ön safta yer alacak ve direnişin başarısı için gereken özveri ve performansı gösterecektir. Özellikle Hewler'i hedefleyen düşman saldırısının kırılması için imkan sunulması ve ortak hareketin gelişmesi durumunda güçlerimiz kararlıca rollerini oynayacaklardır.
Halk Savunma Merkez Karargah Komutanlığı olarak Halkımıza yönelik gerçekleşen saldırı ve katliama karşı Şengal de halkımızı korumak ve İŞİD çetelerinin katliamlarını önlemek üzere müdahale edeceğimizi kamuoyuna duyurmuştuk. Önceden birçok engellemelere rağmen gönderilen bir uzman bir gurubun hazırlık çalışmalarına dayanarak güçlerimiz Şengal’in düştüğü gün hızla müdahale ederek yeterli sayıda birliğimiz alana ulaşmıştır. Burada diğer yurtsever güçlerle dayanışma içerisinde zor durumda olan halkımıza elden gelen destek gösterilirken Değerli Ezidi Şengal halkımızın güvenlikli bir şekilde Rojava Kürdistan tarafına nakli sürdürülmektedir. Esas olarak Şengal alanının çete unsurlarından temizlenmesi ve güvenlikli hale getirilmesi temel bir görev durumundadır. Alanda bulunan diğer direnişçi güçlerle ve halkımızla birlikte  Şengal alanının özgürleştirilmesi gerçekleştirilecektir. Bu konuda HPG olarak gerekli olan tüm fedakarlık ve eylem biçimlerinde bulunacağımız açıktır.
İŞİD’in halkımıza dönük tehdit alanları sadece Şengal ve Rojava Kürdistan değil Güney Kürdistan halkımız da İŞİD’in hedefi haline gelmiştir. Bu çerçeve de Mahmur ve Hamedani  hattından  Hewler'e doğru ilerlemek isteyen DAİŞ çetelerinin yarattığı tehdit yüzünden Mahmur'daki Şehit Rüstem kampında bulunan halkımız planlı ve güvenlikli bir biçimde başka sağlıklı bir alana aktarılması için güçlerimiz gerekli güvenlik tedbirlerini almış ve kamptaki halkımızın aktarımı sağlanmıştır.
Mahmur hattında düşman gücünün ilerleyişini durdurmak amacıyla peşmerge gücüyle birlikte mevzilenen güçlerimiz dün akşamdan bu yana bir çatışma ve direniş düzeni içerisine girmişlerdir.  Ancak alandaki peşmerge güçleri bugün öğlen saatlerinden sonra geri çekilmeye başlamışlardır. Bu durumda alanda bulunan güçlerimizde geri çekilme  pozisyonuna girmişlerdir. Bu alanda güçlerimizin kendi başına bir savaş planını geliştirmeyecek, KDP ve YNK Peşmergelerini  destekleyeceklerdir. Peşmerge gücünün direniş hattını geliştirdiği her yerde güçleriniz en ön safta yer alacak ve direnişin başarısı için gereken özveri ve performansı gösterecektir. Özellikle Hewler'i hedefleyen düşman saldırısının kırılması için imkan sunulması ve ortak hareketin gelişmesi durumunda güçlerimiz kararlıca rollerini oynayacaklardır.
Yaptığımız bu müdahaleler zorunlu kendisini dayatan insani ve yurtseverlik görev çerçevesinde gerçekleşen görevlerdir. Esas olarak İŞİD’den kaynaklı gelişen bu saldırıları bertaraf etmek için biz hareket olarak tüm Kürdistanı güçler arasında ortak bir koordinasyonun ve Komutanlığın kurulmasını önermiştik. Önder Apo’da tüm direniş güçlerinin ortak bir planlama çerçevesinde hareket etmesi ve gelişen saldırıları karşı halkımızın ve ülkemizin korunmasının garanti altına alınması çağrısını yapmıştı. Gün geçtikçe yaşanan gelişmeler bu Önderliğimizin ve hareketimizin yapmış olduğu bu çağrının ne kadar gerekli olduğunu ortaya koymuştur. Eğer diğer güçlerde buna göre hareket eder  ve ortalaşma gelişirse başarılı bir biçimde Kürdistan'ın tüm parçalarını savunmak mümkündür. Böyle bir süreç gelişmezse bile yerel düzeyde gelişecek ortak koordinasyonlara açık olacağımızı ve HPG’nin otuz yıllık tecrübesine ve yetkinliğine dayanan APO’cu fedai güçlerimizin Kürdistan’ı savunmada üstüne düşen görevi layıkıyla yerine getirecektir.
İŞİD saldırıları bugün Rojava Kürdistan sınırlarını aşarak bütün Kürdistanı tehdit eden bir aşamaya ulaşmıştır.  Şengal, Rabia ve Hewlêr hattında gelişen İşid saldırıları göstermektedir ki  tehdit bütün Kürdistan halkımıza ve bölgenin diğer halk ve inançlarına dönüktür. Çağ dışı, katliamcı ve hiç bir insanı değer yargılarını tanımayan İŞİD çetelerine karşı Güney Kürdistan'ı ve Kürdistan halkının kazanımları sonuna kadar savunacağımızı kesin bir biçimde belirtmeyi gerekli görüyoruz."

No comments