Breaking News

Devrim Kahramanları


RONAHÎ CÛDÎ
Oğul ve baba direnişin iradesinin bir parçası
DÊRIK – YPG’li Diyar Ramazan (Mazlum Dêrik) 3 Ağustos 2014’te Rojava ve Güney Kürdistan sınır hattındaki Rebîa ’da özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirdi. Mazlum Dêrik’in babası ise yaralıları ve yaşamını yitiren savaşçıları taşıyan ambulansı kullanırken oğlunun cenazesini gördü. Mazlumun babası evlat acısına dayanamadı ve o an kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdi. Baba ve oğulun cenazeleri aynı gün birlikte son yolculuklarına uğurlandı.
Rojava devriminde yüzlerce acı hikaye insanlara direniş duygusunu öğretmiş ve mücadele etmiştir. O acı hikayelerden biri de YPG’li Mazlum Dêrik ve babası Mahmut Ramazan’ın hikayesidir. Onur savaşçısı Mazlumun hikayesi Rojava’nın birçok yerinde yer alması olur. En son DAIŞ çetelerinin Musul’a girişi ve peşmergelerin Şengal ve Rebîa’dan kaçarak, buraları terk etmeleri söz konusuydu. Peşmergeler Rebîa’dan, Til Koçer sınırında Rojava’ya çekilmesi ile çeteler kente şiddetli bir şekilde saldırmışlardı.
YPG/YPJ güçleri tüm zahmetlere göğüs gererek ketin savunmasını alırlar. DAIŞ çetelerine karşı Rebîa kentindeki direniş 3 Ağustos’ta YPG savaşçısı Mazlum Dêrik yaşamını yitirir. Mazlumun babası ise yaralı ve yaşamını yitiren özgürlük savaşçılarını ambulansla hastaneye taşımaktadır. Hastaneye götürdüğü yaralı ve yaşamını yitiren YPG’liler içerisinde oğlunun cenazesini tesadüfen görür. Baba yüreği yaşadığı olayın şokuyla daha fazla dayanamaz ve kalp krizi geçirir. Tüm müdahalelere rağmen YPG’li Mazlumun babası kurtarılamaz ve o da yaşamını yitirir. Binlerce yurttaş Baba ve oğul için düzenlenen cenaze törenine katılarak, baba ve oğlu son yolculuklarında yalnız bırakmazlar.
YPG savaşçısı Mazlum Dêrik 1995 yılında Cizîrê Kantonuna bağlı Dêrik kentinde dünyaya gelir. İlkokulu Dêrik’te okur. Daha sonra aldığı karar neticesinde okulu bırakıp, çalışmaya başlar. Kalıp ustası olarak çalışır. Ailenin geçimi için önemli bir rol üstlenir. Mazlum Özgürlük Hareketi’ni aile ortamında tanır. Zira babası harekete bağlı kurumlarda çalışmaktadır ve Mazlum’a da tesir etmiştir.
YPG’ye katıldı
Mazlum özgürlük hareketine katılmak için kararını vermiştir artık. 2011 yılında aktif bir şekilde YPG saflarındadır. Ülkesinin nöbetini kahramanca tutmaktadır. Mazlumun kardeşi Bahoz da YPG saflarına katılır. İki YPG savaşçısının babası da diğer aile üyeleri gibi Rojava kurumlarında aktif bir şekilde yerini almaktadır.
İlk katıldığında arkadaşları tarafından savaş meydanlarına gönderilmeyen Mazlum YPG saflarında kapsamlı ideolojik eğitimlerden geçer. Küçük yaşına rağmen büyük bir bedeni taşıyan ve ülkesinin her karış toprağını sömürmek isteyen çetelere karşı geçit vermek istemeyen Mazlum arkadaşlarına hep ön cephelerde yer alma önerisinde bulunur. Bunu savaşıyla da ispat eder. 18 yaşından sonra birçok çatışmada yerini çetelere karşı yerini alır. Dêrik, Girkê Legê ve Tirbespiyê’nin özgürleştirilmesinden çarpıcı bir rolü olmuştur. Mazlum yoldaşları arasında çok sevilen birisiydi ve her zaman arkadaşlarının morallerini yükseltmesini iyi bilirdi.
Mazlumun annesi anısını anlattı
Özgürlük savaşçısı Mazlum Dêrik’in annesi Meryem Naso oğlunu anarak; bir gün eve geldi. Anne ben Kobenê’ye gitmek istiyorum dedi. Bende ona gülümseyerek, oğlum sen arkadaşlarının kararlarını yerine getir dedim. Bana anne; ben eğer bir gün şehit düşersem, benim için ağlayıp yas tutmayın dedi ve benden söz aldı. Bende sözümü yerine getiriyorum. Ağlamıyor yas tutmuyorum.
Mazlumun annesi, “Mazlumla konuştuğumuz sırada arkadaşları geldi. Şengal ve Rebîa’da şiddetli çatışmaların yaşandığını söylediler. Mazlum hızlı bir şekilde kendisini hazırlayarak, arkadaşlarına doğru yetişmek için koştu. Kardeşi Mazlum ile birlikte arabaya binip gittiler. Arkadaşlar babalarının da onlarla birlikte gitmesini istedi. YPG’li arkadaşlar sen kentte kalıp çalışmalarını yürüt dedi. Bu çıkışı evden son çıkışıydı Mazlumun. Yani benimle konuştuğu o gün şehit düştü. Bende oğluma verdiğim sözü yerine getirdim. Hastaneye giderek Mazlumun eline kına yaktım” dedi.
‘Oğlum ve eşimle başım diktir’
Özgürlük savaşçısı Mazlumun annesi, oğlunun ve eşinin Rojava direnişinde yaşamının yitirmelerinden dolayı başının dik olduğunu dile getirdi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın felsefesi doğrultusunda yürüdüklerini kaydeden anne, o yüzdende hiçbir zaman geri adım atmayacaklarını ve özgürlük savaşçılarının çizgisinde yürüyeceklerinin altını çizdi.
YPG’li Mazlum Dêrik’in arkadaşı Hasan Musa da Mazlumun savaş hattında her zaman en önde yer aldığını belirterek, hiçbir zaman geri adım atmadığını söyleyerek, onun ve devrim kahramanlarının yolunda yürüyeceklerinin sözünü verdi.
(ss)
ANHA

No comments