Breaking News

Murat Karayılan: Kobanê’ye Destek devam etmeli


HABER MERKEZİ – PKK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan: “İkinci hamlenin başarılı olması, Kobanê’nin zaferini kesinleşmesi için, tüm Kürtlerin, siyasi hareketler olarak bizim, uluslararası güçlerin destekleri devam etmelidir. Herkesin destek olması gerekir. Güçlü bir destek olmalı ve Kobanê’ye dönüş gerçekleşmelidir.”
Kobanê’nin özgürleştirilmesini kutlayan PKK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan Ronahi TV’de yayınlanan mesajında, Kuzey Kürdistanlı, Güney Kürdistanlı, Rojhilat Kürdistanlı tüm gençlere seslendi. “Bugün Kobanê’de yeni bir tarih yazılıyor. Gidin ve katılın. Bu kutsal zafere katılın. Tüm dünya Kürt gençlerinin, Kürt kızlarını, Kürt oğullarının direnişine tanık olsun” diyen Karayılan, eğer bu şekilde herkes, her Kürt rolünü oynarsa, gerçekten de Kobanê direnişinin başarılı olacağını, demokratik Suriye’nin temellerinin atılacağını söyledi.
Karayılan’ın mesajı şöyle: “Ocağın 27’si Kobanê Kantonunun kuruluş günüdür. Kobanê Kantonu’nun kuruluş yıldönümünü başta Kobanê halkına ve tüm Rojava Kürdistan’ı halkına kutluyorum. Bu önemli günden önce, 26 Ocak’ta gelen Kobanê kentinin kurtuluşu müjdesi gerçekten de büyük bir başarıdır, zaferdir. Bizler, değerli Kobanê halkı ve Kürdistan halkı iyi biliyoruz ki, bu başarı kolayca gerçekleşmedi. Vahşi bir saldırıya karşı, gelişkin teknik ve ağır silahlı saldırıya karşı çok anlamlı bir direniş gerçekleştirildi.
Bu 4 buçuk ay sürdü. 400 den fazla kahraman şehit düştü. Yaklaşık 1300 kişi de yaralandı. Büyük ve fedai tarzında bir savaş yürütüldü. Bu savaşta birçok kahramanlık destanı gerçekleşti. Bu gün başarılı bir sonuç varsa o destanların sonucunda oluşmuştur. O destanı yaratanlar, bedenlerini halk ve toprakları için feda ederek o günü Kürt halkına armağan ettiler. Bu kahramanlık destanını yazan kız ve erkekler onurla şehitler kervanına katılan bu şehitleri, Şehîd Gelhat, Diyar, Zozan, Êrîş, Destîna ve Arînlerin şahsında anıyor, anıları önünde eğiliyorum. Onlara verdiğimiz sözü tekrarlıyoruz. Anılarını Kürdistan Özgürlük Mücadelesinde yaşatacağız. Zaten bu gün yoldaşları ve takipçileri onların anılarına bağlılık gereği, onların güzel ve değerli bu fedai ruhu ile Kobanê’de başarı kazandılar. Kobanê kentini özgürleştirdiler. Bu da kahramanların köklerini bu toprağa saldıklarını gösteriyor. Büyük bir ruhu temsil ettiler.
Biz onlara borçluyuz. Onlar emekleri ve kahramanlıları ile başarıyı yarattılar. Tabii ki yoldaşları ve takipçileri olan YPG ve YPJ’liler de yoldaşlığın izini süreceklerdir. Onların hepsini kutluyoruz. Savaşta kahramanca yoldaşlarının yolunu takip ettiler. Bu günü hakikate dönüştürdüler. Ve onlara emekleri ve çabaları ile peşmerge destek olmuştur. Yine Özgür Suriye Ordusu da emek ve çabaları ile katıldı ve destek oldu. Onları da kutluyoruz.
‘Kobanê’de fedailerin savaşı bir sonuca ulaştı’
Bu gün Kobanê’de fedailerin savaşı bir sonuca ulaşmıştır. Hiç kuşkusuz bu fedai ruhun bir ideolojisi ve geçmişe sahiptir. Böyle bir ruhun oluşturulması için bundan 36 yıl önce Rêber Apo Kobanê’de çalışmayı başlattı. Bir zemin (altyapı) oluşturdu. Bu gün Kobanêli gençler bu zemine dayanarak böylesi bir fedai ruh ile bu direnişi geliştiriyorlar. Bunun için bu değerli günlerde bu başarıyı Rêber Apo’ya kutluyoruz.
Özgür Kürt kadını bu savaşta özgür bir iradeye sahip olduğunu ve Kürt ve Kürdistan’ın adını ve şanını tüm Cihan’a duyurdu. Biz Özgür Kürt Kadın’ını kutluyoruz.
Tüm Kobanê halkına kutlu olsun. Tüm Rojava Kürdistan’ı halkına kutlu olsun. Kürdistan’ın dört paçasına bu başarı kutlu olsun. İçinde her dört parçanın da emekleri vardır. Özel olarak da Kobanê için Pirsûs direnişine katılan herkesi kutluyoruz. Bu direnişte hepinizin bir payı oldu ve vardır.
‘Kobanê savaşı kolektif bir savaştı’
Hiç kuşkusuz Kobanê savaşı vahşi DAIŞ çetelerinin faşizmine karşı insanlığın savaşıydı. Demokrasi ve özgürlük savaşıydı. Bu başarı insanlığın başarısıdır. Bu başarı insanlığın ortak değerlerine sahip çıkan her kesin başarısıdır. Ve bu başarıda Uluslararası Koalisyon güçlerinin desteğinin rolü vardır. Bu rol değerli bir roldür. Kobanê’de yaşanan bu direnişin ulusal ve uluslararası yönü de vardır. Ve hepsi değerlidir. Aynı zamanda özgürlük ve demokrasiye ihtiyacı vardır. Bu direnişe birçok enternasyonalist insan katıldı ve şehit düştüler. Paramaz Kızılbaş ve Kader Ortakaya şahsında onları anıyoruz.
Kuşkusuz Kobanê savaşı kolektif bir savaştı. Tüm Kürtlerin katılımı ile oldu, tüm Kürtlerin desteği ile yürütüldü. Uluslararası gücün desteği ile oldu. Ancak sol hareketlerin, sosyalist, demokrat çevrelerin desteği daha güçlüydü. Kobanê direnişi insanlığın direnişi oldu. Vahşete karşı insanlığın direnişi Kobanê’de başladı ve bu gün kazandı. Bunun için de bu direniş kahraman şehitlerimiz şahsında tüm insanlığa kutlu olsun.
Kazanılan başarının da ilk adım olduğunu bilmemiz gerekiyor. Ancak daha ikinci adım var. Şimdi şehir özgürleşti ve şehir çevresindeki bazı köyler de bu gün özgürleşiyor. YPG Genel Komutanlığı’nın açıkladığına göre tüm Kobanê’nin özgürleştirilmesi için ikinci hamle devam ediyor. Kobanê yönetimi ve YPG/YPJ komutanlığının yaptığı Kobanê basın açıklaması her kes için çağrıdır. Ne söyleniyor; deniyor ki birinci hamle başarıldı, ikinci başladı. Kobanê topraklarının tümünün kurtarılması, Kürdistan topraklarındaki tüm köylerin kurtarılması adımı ya da hamlesi başlamış bulunuyor.
‘İkinci hamle başladı, başarısı için her kesimin desteği devam etmeli’
Destek devam etmelidir. İkinci hamlenin başarılı olması, Kobanê’nin zaferini kesinleşmesi için, tüm Kürtlerin, siyasi hareketler olarak bizim, uluslararası güçlerin destekleri devam etmelidir. Herkesin destek olması gerekir. Güçlü bir destek olmalı ve Kobanê’ye dönüş gerçekleşmelidir.
Bu esasta değerli halkımız, Kobanê halkına çağrımız şudur; kutsal toprağa Şirin Kobanê’ye geri dönün. Şimdi kış, belki büyük bir kalabalığın, çocuk ve yaşlıların gelmesine ihtiyaç olmaz. İlk önce çalışmaya, imar etmeye, yapım işlerine ya da savaşa katılabilecek kadın erkekler gelsinler, geri dönün. Gelin köyleri kurtarıp savunun ve inşa edin. Özellikle Kobanê’nin gelenler ne Kuzey ne Güney Kürdistan’da durmamalıdır. Bundan sonra dışarıda duran gençler hayırsızdır. Bêxîret topraklarına geri dönsünler, orada yaşamı kursunlar. Çünkü artık genel bir hamle başlamış durumda. Belli ki hamle üç koldan başlatılmıştır. Cephe genişliyor, çok sayıda çalışana ihtiyaç olacak, savaşçılara ihtiyaç olacak. Kobanê ve Rojava Kürdistan’ının tüm geçlerinin Kobanê’ye gitmeleri gerekiyor. Bu son zafer hamlesine katılmalıdırlar.
‘Kobanê’de yeni bir tarih yazılıyor, Kürt gençleri gitmeli ve katılmalı’
Bir defa daha çağrımız Kuzey Kürdistanlı, Güney Kürdistanlı, Rojhilat Kürdistanlı tüm gençlere: Bugün Kobanê’de yeni bir tarih yazılıyor. Gidin ve katılın. Bu kutsal zafere katılın. Tüm dünya Kürt gençlerinin, Kürt kızlarını, Kürt oğullarının direnişine tanık olsun. Eğer bu şekilde her kes, her Kürt rolünü oynarsa gerçekten de Kobanê direnişi başarılı olacak, demokratik Suriye’nin temellerini yaratacaktır. Tüm Kobanê’nin özgürleşmesi gerekiyor ve demokratik bir Suriye için çetelere karşı savaşın gelişmesi gerekiyor.
Kobanê direnişi bu düzey ve sonrasında kendiyle yeni gelişmeleri yaratacaktır. Şimdiye kadar birçok gelişme yarattı. Kürt ulusunun tutumunu tüm dünyaya gösterdi. Kürdistan Özgürlük Mücadelesi için bir ayna oldu. Sesini tüm dünyaya duyurdu. Bundan sonra bu rolü daha da güçlü yerine getirebilir. Çünkü Kobanê savaşı Kürt ulusu için bir seviye açığa çıkardı. Artık Kürt halkının bir birini sahiplenmesi ile Kürt halkında uluslaşma gelişiyor. Kürdistan’da birçok yerde toplu katliamlar gelişiyor ancak bu düzeyde bir birini sahiplenme gelişmiyordu. Ancak Kobanê ve Şengal ile alınan tavır ve tutum Kürt uluslaşmasının seviyesini gözler önüne sermektedir. Kürt halkı beklediği oranda hem Şengal’i hem de Kobanê’yi sahiplendi. İşte Kobanê kenti kurtuldu, tamamı için de hamle devam ediyor. Şengal’in kurtuluşu hamlesi de sürüyor.
‘Kürt halkının kazanımları koruma altında olmalıdır’
Birleşik ve ulusal bir ruh ile Kürdistan’ın tüm bölgeleri kurtarılmalı ve savunulmalıdır. Yine Kürt halkının tüm kazanımları koruma altında olmalıdır. Konuda gösterilecek tutum Kürt halkının geleceği açısından çok çok önemlidir.
Aynı zamanda demokratik bir yönü de bulunmaktadır. Kobanê direnişi tüm insanlık için özelliklede tüm ezilenlerin özgürlükçü, demokratik örgütleri açısında bir örnek teşkil etti. Ruh verdi. Herkese ruh verdi. Kararlı insanların güçlü bir irade ve hafif silahlarla dahi en büyük ve vahşi güçlere karşı savaşabileceğini gösterdi. Bunun için hakikat açığa çıktı ispatlandı. İnsan iradesinin hakikati, kadın iradesinin hakikati bunun ispatı oldu. Ve Kürt devriminin hakikatini ispatladı. Biliyoruz ki birçok güç Kobanê’nin düşmesini istiyordu. Ama düşmedi. Burada insan iradesi özelliklede ilk günde hangi düzeyde direnebileceğini gösterdi.
Böylece Kobanê savaşı şeref ve onur savaşı, Kürt halkının onur ve şeref savaşı oldu. İşte bunun için tüm Kürt siyaseti ve tüm Kürt halkı olarak gerçekten Kobanê şehitlerinin hakikati karşısında borçluyuz. Ve direniş kahramanların bu ruhu ile yürürse kazanacaktır. Hem demokratik bir Suriye için örnek olacak hem de Kürt ulusu için büyük gelişmeleri kendiyle yaratacaktır. İşte bunun için Kobanê direnişi, ulusaldır, insanidir, demokrasi ve özgürlüğün direnişidir. Yaşasın Kobanê direnişi! (Her Bijî Berxwedana Kobanê), yaşasın Kürt halkının direnişi (Her Bijî Berxwedana Gelê Kurd), yaşasın YPG direnişi ve yaşasın YPJ direnişi (Her Bijî Berxwedana YPG û Berxwedana YPJ).”

No comments