Breaking News

Peşmerge'den "IŞİD'e Özel Mezarlık" Fikrine Tepki

Kürdistan Bölgesi Diyanet İşleri Bakanlığı’nın “IŞİD mensuplarına mezarlık yapılsın” önerisine peşmerge tepki gösterdi.




Kürdistan Bölgesi Diyanet İşleri Bakanlığı’nın “IŞİD mensuplarına mezarlık yapılsın” önerisine peşmerge tepki gösterdi.

Kürdistan Bölgesi Diyanet İşleri Bakanlığı Sözcüsü Meriwan Nakşibendi, IŞİD’le savaşın unutulmaması için Diyanet İşleri Yüksek Meclisi’ne IŞİD’liler için özel bir mezarlık yapılmasını talep ettiğini belirtmişti.

Cephede etkisiz hale getirilen IŞİD’lilerin peşmergeler tarafından farklı yerlerde gömüldüğünü hatırlatan Nakşibendi, “Kürdistan Bölgesi illerinde onlara özel mezarlıklar olursa, isim bilgileri de kaybolmayacak” demişti.

İslam bilginleri sıcak bakıyor

İslam Alimler Birliği Başkanı Abdullah Said, “Öneriyi destekleiyoruz ancak bu kişilerin hangi ülkelerden gelindiğinin bilinmesi daha önemli. Gelecekte bu kişilerin işgal için geldiği ve Peşmerge Güçleri’nin de toprağını savunduğunun bilinmesi için belge niteliğinde olacak” dedi.

Kürdistan Parlamentosu İnsan Hakları Komitesi Başkanı Soran Ömer de uluslararası yasaları hatırlatarak, şunları söyledi:

“Doğru, IŞİD Kürt milleti ve insanlığa karşı en kötü şeyleri yaptı. Ancak Kürdistan Bölgesi, esir, ölü ve yaralılara karşı insani bir şekilde davranabilir ve IŞİD’lileri törenle toprağa verebilir.”

İslam Alimleri Derneği Sorumlusu Dr. Muhammed Bamoki ise, şeriat gereği ölen veya öldürülen her kişinin nerede olursa olsun, en yakın mezarlığa gömülmesi gerektiğini söyledi.

Bamoki, “IŞİD’lilerin öldürüldüğü yerler, Kürdistan sınırları içinde yer alıyor. Bu yüzden cesetlerinin Kürdistan kentlerinde gömülmesi şart değildir” diye konuştu.

Hoste Resul: Bu öneriye karşıyım

IŞİD’le savaşta en çok zarar gören ve karşı karşıya gelen cephedeki peşmerge komutanları ise öneriye karşı çıkıyor ve cesetlerin Kürdistan’da gömülmemesi gerektiğini söylüyor.

Kerkük’ün güney cephesi sorumlusu Hoste Resul, tepkisini şöyle dile getirdi:

“Onlar Kürdistan’ı işgal etmek istiyor. Dolayısıyla ölülerinin bile Kürdistan’a gömülmesine hakları yok. Bu yüzden cesetleri geldikleri köy ve bölgelere gönderilmeli ya da öldürüldükleri yere gömülmeliler.”

Çatışmalarda öldürülen IŞİD mesnuplarından bazıları peşmerge tarafından kazılan mezarlara gömülürken, bazıları da Arap aşiretler vasıtasıyla IŞİD’e gönderiliyor.

RUDAW

No comments