Breaking News

Agit Civyan: Şengal’i sokak sokak özgürleştireceğiz

ŞENGAL – HPG Şengal Komutanı Agit Civyan, “Bu 5 aylık direniş pratiği bizlere göstermiştir ki, bu ferman Êzîdî halkının özgürleşmesine vesile olacaktır. Biz buna inanıyoruz. Bu fermanın amacı ve ona karşı yapılan direniş unutulmayacaktır. Bu şehitlerin çabası sayesinde olmuştur. Yine on bin kadın çocuk ve yaşlı Şengal dağında kaldı. Tüm zorluklara ve zahmete rağmen biz bu kutsal toprağı bırakmayacağız dediler. Bizlerde halkımızın bu direnişinden büyük bir maneviyat aldık. Biz sokak sokak, ev ev, cadde cadde Şengal’i özgürleştireceğiz” dedi.

HPG Şengal Komutanı Agit Civyan,3 Ağustos’tan bu yana Şengal’de gelişen direnişe ilişkin sorularımızı yanıtladı:
Özellikle DAIŞ çetelerinin 3 Ağustos sonrası Şengal’e saldırmasıyla siz de Êzîdî halkını korumak için bir çaba içerisine girdiniz. Bu 5 aylık dönemi nasıl değerlendiriyorsunuz?   
Başta bu yeni yılı direniş mevzilerinde karşılayan Êzîdî halkını ve tüm Kürdistan halkını kutluyorum. Bizim açımızdan bu 5 ay dolu ve direniş ile geçti. Şengal ve Êzîdî halkımıza karşı yürütülen saldırı neydi iyi biliniyor. Biz, bu saldırıyı Irak ya da Suriye’nin her hangi bir yerine yapılmış bir saldırı olarak değerlendirmedik. Bu yer özel olarak seçilmiştir. Saldırıların başlangıcında ve katliamda aydınlatılmamış yönler vardı. Bu durum birçok yönden halen aydınlatılmamıştır. Sonuçta bir ferman ve büyük bir katliam başlatıldı. Bu fermanda ağır bir bedel ödendiyse de bundan on kat daha ağır olabilirdi. Apocu Hareketin müdahalesi ile bu önlendi. Dünya âlem de bunu gördü. Tüm Kürt halkı da biliyor, Êzîdî halkımız da buna şahit oldu.
Burada DAIŞ çetelerine karşı yaşanan direniş diğer yerlerdeki gibi değil. Seçilen alanlar hem hedef alınan coğrafyanın stratejikliği hem de sakinleri açısından önemlidir. Bunun için de ilk günden beri biz bu bilinç ve ciddiyetle yaklaşıyoruz. Yani ne için buraya geldik, direnişin amacı nedir biz buna göre yaklaşıyoruz. Bu 5 aylık direniş döneminde engellemelerle de karşılaştık.
Direnişe etki etmemesi ve zarar vermemesi için söylemediklerimiz de var. Buradaki mücadelemiz yalnızca DAIŞ çetelerine karşı yapılmış da değil. Çünkü düşmanımız bellidir. Mücadelede tam olarak açıklayamadığımız, halkla bunu paylaşamadığımız durumlarla yüzleştik. Birçok zorlukla karşılaşsak da Apocu hareketin direniş iradesini gösterdik. HPG ve YJA-Star güçleri ile Şengal Direniş Birlikleri YBŞ olarak amacımız burada olduğumuzu dünyaya göstermek değildi. Direnişin başladığı günden bu güne kadar kimselerin tahmin etmediği yerlere yerleştik. Savaş cephesinde, dağın çevresinde ve Êzîdî halkımıza karşı saldırı tehdidinin olduğu Şengal dağının her tarafına yerleştik. Baştan beri 25 ayrı noktaya güçlerimizi konumlandırdık. Onlarca defa dağa girmek için yapılan saldırılarda arkadaşlarımız karşılaşmak zorunda kaldılar.
Bu beş ay içerisinde tarifsiz bir direniş yürütüldü. Başta komutan Dilgeş, Armanc arkadaş, Ronî arkadaş ve birçok değerli arkadaşımız bu direnişte şehit düştüler. Bu arkadaşların direnişleri sayesinde faşist DAIŞ çetelerinin saldırıları kırılmıştır. Yaklaşık 3 ay Rojava ve Şengal arasındaki yol kapandı. Şengal çetelerin arasında bir ada gibi kaldı. Çeteler yarım bıraktıkları katliamı tamamlamak için onlarca sefer saldırdı. Mêrka da, Solak, Sikiniyê, Şîlo, Barê, Digurê ve birçok yerden saldırdılar. Her saldırdıklarında büyük bir direniş ile karşılaştılar. Birçok defa büyük kayıplar verdiler, cephanelerini ele geçirdik. Direnişimiz sayesinde birçok kişi bu direnişe saygı göstermek zorunda kaldı.
Siyasi olarak şüpheleri olan kesimler ve spekülasyon yapan kesimler bilmelidir ki bu hareket Kürt halkının birliğine hizmet ediyor. Êzîdî halkı, Şengal ve kutsal yerleri savunan bu direniş aynı zamanda tüm Güney Kürdistan’ı da savunuyor. ‘Apocu hareketin Şengal’e gidiş amacı başkadır’ diyen çevrelerin sözleri doğru değildir. Gerçeklerin çarpıtılmasıdır. Örnek olarak direnişe destek olması gereken birçok çevre, direnişe gölge düşürmek ve karalamak için çaba harcıyor, görmezden gelinmesi için ne gerekiyorsa yapıyorlar. Bunun için 5 aydır sürdürdüğümüz direniş yalnızca DAIŞ çetelerine karşı değil diyoruz. Göz önünde olan bir düşman olduğu için DAIŞ çetelerine karşı direnmek en basit olanıydı. Kutsal Ezdixan direnişini zayıf düşüren ve Kürt uluslaşmasını zorlayan bu durumlar 5 aylık direnişimiz sürecinde bizim üzerimizde de etki yaptı. Ancak biz hiçbir zaman direnişi zayıflatacak bu çabaların içerisine girmedik. Ezdixan’ı savunan ve direnenlere sonuna kadar saygımız vardır. Bunun içinde biz bu engelleri tanımayarak mücadeleyi bu güne getirdik.
Eğer bu birçok çevrede bir parça vicdan varsa, eğer gerçeği görmek istiyor ve direnişi güçlendirmek istiyorlarsa direnişe destek olsunlar. Biz maddi yönden bahsetmiyoruz, bir tek sözleri yeterlidir
11. gününde olan özgürleştirme operasyonunda eski Şengal tamamıyla ortak güçlerin denetimi altında. Öncülüğünüzde başlatılarak yürütülen bu operasyonun gidişatı hakkında değerlendirmeniz nedir?
Bu gün Şengal’i özgürleştirme direnişinin 11. günüdür. Geldiğimiz günden beri bu direnişi genişletmeye çalışıyoruz. Peşmerge güçlerinden ve burada silah alan Êzîdî cemaatinden güçleri birleştirerek ortak bir güç oluşturmak istedik. Biz büyük bir çaba da gösterdik. Biz askeri güçleri birleştirmek istedik. Bu konuda kimseden olumsuz bir cevap almasak da hep ertelendi. Biz hiçbir ortak eylem de gerçekleştirmedik. Kobanê ve Kerkük’te olduğu gibi bir örgütlenmede olmadı.
Bilindiği gibi Zumar hattından 15 gündür peşmerge tarafından başlatıldı. Operasyondan önce görüşmelerimiz vardı, HPG ve peşmergenin ortak operasyonu fikri vardı. Ama operasyon başladığında YPG’nin de haberi yoktu. Bunun sebebini bilmiyoruz. Peşmergenin Şengal’i bıraktığında bizde bir şüphe uyandırmış olabilir, Şengal’in kurtarılması da bize kalsın. Şüpheler bu yöndeyse insan bir anlam verebilir. Ama sorun ulusal mücadele sorunudur, sorun bir partinin sorunu değildir. Sorun Êzîdî ve Kürtlerin sorunuysa direniş de ortaktır. Birlikte olmalıdır. Hiçbir zaman PKK ve HPG tarafından direnişi ranta çevirecek bir yaklaşım olmamıştır. Hareketimizin önderliği her zaman direniş üzerine mesaj vermiştir, bizde bu esasa göre yaklaşıyoruz. Zumar operasyonu tek taraflı başladı. Zaten biz de operasyon hazırlığındaydık. Zaten ayın 5’inde koridoru tekrardan açan da güçlerimizdi. Biz birlik esasına göre bir operasyon olmasını istedik. Yoksa biz bir kere daha koridoru açabilirdik. Gördük ki koridor tek taraflı olarak açılıyor biz de Rojava Şengal arası koridorunu açtık. Bir yere kadar HPG güçleri ilerledi bir yere kadar da YPG güçleri ilerleyince koridor tekrar açılmış oldu. Asıl hedefimize yönelmek için bir adım oldu. Çünkü Şengal bir semboldür. Şengal özgürleşmeyinceye kadar biz Êzîdîlerin yerleri özgürleşti diyemeyiz. Bunun içinde bu güne kadar gelen süreci devam ettirmek istedik. Biz başladıktan 3-4 saat sonra peşmerge ulaştı. Ama güney basınına bakarsanız operasyon yalnızca peşmerge güçleri tarafından yürütülüyor. Ama savaş meydanlarında işler başka. İlk iki gün biz birlikteydik. Bu kazanılan yerlerin neredeyse yarısı birlikte kazanıldı. Sonra peşmergenin merkezi güçleri geri çekildi. Başlangıçta olan bir kısım peşmerge kaldı. Bazı ön cepheler de arkadaşlar ön saflarda yer alıyor. Arkadaşların yakınında da peşmergeler var.
Gerillalar ve peşmerge arasındaki bu birlik fiili bir durum olarak ortaya çıktı. Yani biz Şengal’i kurtarmak için birlikte bir planlama yapmadık.  Fiili bir durum oluştu. Biz bu durumu güçlendirmek istiyoruz.
Yeni yılda Şengal’in kurtuluşunu halkımıza armağan etmek istiyoruz. Eğer peşmerge de bu müjdenin gerçekleşmesini istiyorlarsa yolu birlikte çalışmaktır. Bundan sonra hiçbir güç HPG ve güçlerimizi dışlayarak, Şengal’i kurtarma çabasına giremez. Bize gereken bu direnişi güçlendirmektir. Böylece Şengal’in kurtuluşu hızlanır.
Burada koridoru açan ve direnişte yer almak isteyen HPG, YBŞ, YJA Star ve YPG güçleri var. YNK ve PDK güçleri var. Türkiye solundan MLKP’de direnişte yer alıyor. Biz bütün bu güçlerin bir komuta altında olması gerektiğini de söylemiyoruz. Biz ortak komutanlık olsun diyoruz. Operasyon üzerine görüş ve planlamalarımızı bir masada yapalım diyoruz. Özgürleştirme pratiğini birlikte ilerletelim diyoruz.
Konuşmanızda da değindiğiniz gibi peşmergenin merkezi güçleri geri çekilmiş, savaşta nasıl bir fiili durum var?
Resmi bir koordinasyon yok. Arkadaşlar ile üst düzeyde görüşmeler gerçekleşecekti. Söylemde bir uzlaşıya varılmıştı. Ancak pratikte gelişmedi. Ama burada fiili bir çalışma var. Bazı güney tv’lerinde dendiği gibi yalnızca peşmerge savaşmıyor, doğru değil. Bizde yalnız biz buradayız demiyoruz. Birçok yerde arkadaşlar öndedir. Biz bunu da öne çıkarmıyoruz her zaman biz, YBŞ ve peşmerge birlikte direnişi geliştiriyoruz diyoruz. Şimdi süren fiili bir direniş var.
Yeni bir yıla girerken, yılın bu ilk gününde yeni yıldan beklentiniz ve ümidiniz nedir? Özel olarak Êzîdî ve Kürt halkına mesajınız ne olacak?
Yeni bir yıla başlıyoruz ancak örgüt ve hareket olarak bundan bir buçuk ay kadar önce biz yeni yıla girdik. Hareketimizin 36. kuruluş yıl dönümünü Şengal dağında kutladık. Bizim için Êzîdî halkımızın arasında hareketimizin yıl dönümünü kutlamak yeni bir şeydi. Biz o zaman da mesajımızı verdik. Yeni yıl Êzîdî halkımızın özgürlük yılı olacak.
Şimdi iki direnişi merkezi var. İkisi de aynı görüştedir. 2014 yılında yaşanan Kobanê ve Şengal direnişleri bu yıla damgasını vurmuştur. Her iki direniş de destansıdır.
Şengal direnişi iki yönden ele alınabilir. İlki bu 74. Fermanla bir halkı ve inancı ortadan kaldırmak istediler. Bu ferman hepsinden şiddetliydi. En vahşi metotlar ile Êzîdî halkına saldırı düzenlendi. İkincisi ise bu fermana karşı yaratılan direniştir. Bu 5 aylık direniş pratiği bizlere göstermiştir ki, bu ferman Êzîdî halkının özgürleşmesine vesile olacaktır. Biz buna inanıyoruz. Bu fermanın amacı ve ona karşı yapılan direniş unutulmayacaktır. Bu şehitlerin çabası sayesinde olmuştur.
Yine on bin kadın çocuk ve yaşlı Şengal dağında kaldı. Tüm zorluklara ve zahmete rağmen biz bu kutsal toprağı bırakmayacağız dediler. Bizlerde halkımızın bu direnişinden büyük bir maneviyat aldık. Biz sokak sokak, ev ev, cadde cadde Şengali özgürleştireceğiz.
Gün geçtikçe Şengal özgürleşiyor, Êzîdî halkımızdan beklentimiz birliklerini kurmalarıdır. Êzîdî gençlere de çağrımız gelin ve Şengal’in özgürleşmesi direnişinde yer alın. Yeni yılı halkımızın özgürlük yılı yapalım.
BOTAN GULAN/GELİ WAN
(aç)

No comments