Breaking News

Şengal Meclisi: Şengal direnişi için ortak komutanlık şart

ŞENGAL – Bugün Şengal’de, yoğun çete saldırılarına rağmen Şengal Êzidileri İnşa Meclisi, kuruluş konferansının sonuç bildirgesini, düzenlediği bir basın toplantısıyla kamuoyuna açıkladı. Açıklamada “Şengal direnişinde yer alan, almak isteyen tüm Kürdistani partileri ortak bir komutanlık altında birleşerek düşmanlarımıza karşı daha etkili sonuç almaya ve direnişte ortaklaşmaya çağırıyoruz” denildi. 
Şengal dağında saat 13:30’da başlayan Basın toplantısında, Êzdî İnşa Meclisi’nden 7 üye hazır bulundu. Hazırlanan sonuç bildirgesinin yazılı metni Meclis üyesi Xidir Salih tarafından okundu.
"Êzidi Halkımıza ve Kamuoyuna" başlığıyla yayınlanan açıklamada, 14 Ocak’ta, Êzidiler için kutsal olan Çarşamba günü Şengal dağının eteklerinde Konferans gerçekleştirildiği ve Konferansa Rojawa’dan Newroz kampında olan  Êzidîler ile Güney kamplarında olan Êzidî temsilleri, yine altı aydır Şengal dağlarında direnen Êzidî halkından 200’e yakın delege bileşimiyle gerçekleştiği belirtildi.
KCK, YNK, Komünist Parti, Demokratik Êzidî Hareketi (TEV-DA), Êzidî Pêşveru Partisi, Êzidi hareketi temsilcilerinin katılıp mesajlarını ilettiği Konferansta, yaşanan 72 fermandan daha ağır ve trajik olan 73. fermanın nedenleri üzerinde çok kapsamlı durulduğu ve bu fermana yol açan esas nedenin de Êzidilerin örgütsüzlüğü, bu anlamda savunmasızlığı olduğu kaydedildi.
3 Ağustos uluslararası Şengal günü ilan edildi
Bu konferansın esas amacının esasta Êzidî toplumunun kendi iradesini açığa çıkaracak siyasal toplumsal örgütlemelere gitmesi ve Êzidî toplumunun kendi savunma örgütlenmesi olduğu ifade edilen açıklamanın devamında şöyle denildi:
“Konferansımız 3 Ağustos 2014 tarihinde Êzdîlerin yaşadığı 73. Ferman’ın günü olan 3 Ağustos gününün Uluslararası Şengal günü olarak kabul edilmesini kararlaştırdı. Bu anlamda bu konferansla Şengal Êzidîleri olarak kurucu-inşa meclisimizi kurmuş bulunuyoruz.
Êzidilerin örgütsüzlüğü bu meclisle aşılmıştır
Kürdistan'ın dört parçası ve yurt dışında bulunan Êzidîerin ortak örgütlenmelerine ve mekanizmalarına da ihtiyaç olduğu açıktır. Ancak ilk etapta Şengal Êzidîlerinin ortak bir oluşumuna gitmek daha acil bir ihtiyaçtı. Ancak Şengal Êzidîleri de bu fermanla birlikte ciddi bir göçle kendi topraklarından  koparılmıştır. Bu insanlarımıza da ulaşmak, bu konferansa katılımlarını sağlamak önemliydi. Onun için konferansımıza Newroz kampından ve kısmen güney kamplarından Şengalli Êzidîlerin belli bir katılımları ve temsilleri gerçekleşti. Ancak kuzey kamplarına ve yine Şengal Êzidîllerinin önemli bir kesimine ulaşmadığımız da bir gerçektir. Bu anlamda meclisimiz kurucu olma niteliğinden de anlaşılacağı gibi, konferansta yer almayan kesimlere de ulaşmayı ve temsillerine kavuşmayı hedeflemektedir.
Ezidiler öz yönetimine kavuştu
Konferansımızla Êzidîler olarak kendi kendimizi yönetecek, idare edecek kendi irademizin öne çıkacağı, esas alınacağı bir yönetime kavuşmuştur. 27 kişiden oluşan bir meclise ve 7 kişiden oluşan bir yürütmeye kendisini kavuşturmuştur.
Yine konferansımız savunma, diplomasi, örgütleme, ekonomi- maliye, kadın ve gençlik olmak üzere 6 temel komitenin örgütlendirilmesi kararını almış, yürütmelerimiz bu komiteler üzerinden kendisini örgütleyecektir.
Êzidî toplumumuz için bir kez daha değerlendirilen esas husus kendi birliğini oluşturan örgütsel sistemine kavuşmadığı gibi, kendi savunma sistemini ve örgütlülüğünün olmaması kendi savunmasını başkalarına bırakmasını temel zaaf olarak değerlendirmiş. Bunun sonucu binlerce kadın ve çocuğumuzun faşist çetelerin eline geçen, onbinlerce insanımızın yerinden yurdundan kopararılıp perişan olduğu tirajik sonuçlara yol açmıştır.
YBŞ Êzidilerin öz savunma gücüdür
Bu anlamda konferansımız esasta Êzidî toplumumuzun ihtiyacı olan örgütlemenin kendi savunma örgütlülüğü, sistemi olduğu belirtilmiştir. Bu anlamda Êzidî toplumumuzun savunma örgütlenmesinin güçlendirilmesi temelinde YBŞ Şengal Direniş Birliklerimizin saflarına başta Êzidî gençleri olmak üzere, kürt gençlerini ve insanlık onuru için mücadele etmek isteyen tüm kesimleri YBŞ saflarında mücadele etmeye çağırıyoruz.
Ortak direniş gücü ve ortak komuta olmalı
Şengal direnişinde yer alan, almak isteyen tüm Kürdistani partileri ortak bir komutanlık altında birleşerek düşmanlarımıza karşı daha etkili sonuç alacağımızı belirtiyor. Direnişte ortaklaşmaya çağırıyoruz.
Bu konferansımızla kendimizi ulaştırdığımız öz yönetimimizle kendimize ilişkin kararlarımızı kendimizin alacağı Êzidî toplumunun iradesinin tanınmasını istiyoruz. Bu temelde konferansımız tüm Êzidîlerin bulunduğu her yerde kendi öz örgütlenmesine ve yönetimine kavuşması çağrısında bulunmuştur.
Kürdistani güçler Êzidilere destek olmalı
Konferansımız tüm kürdistani güçlere, siyasi partilere ve cemaatlere dar aşiretsel ve partisel çıkarlarından bağımsız  Êzidî toplumuna destek olmayı, dayanışmayı  ulusal bir görev olarak görüyor ve bu temelde Êzidî toplumunun iradesini tanıma,birliğinde katkılarının olması gerektiği belirtiyoruz.
Uluslararası güçlere çağrı
Yine tüm uluslararası güçlere, insani kurum ve şahsiyetlere sesleneyoruz: insanlık düşmanı DAİŞ faşizan çetelerine karşı, insanlığın direnen yüzü olan mazlum ve mağdur durumda olan Êzidî toplumumuzla dayanışma ve destek olmaya çağırıyoruz.
Kayıp Êzidiler için Komisyon kurulsun
Ayrıca yine uluslarası kurum ve kuruşlara, DAIŞ faşizminin elinde esir tutulan Êzdî kadın, kız, erkek ve çocukların akıbetinin belirlenmesi ve DAIŞ çetelerinin elinde esir olanların özgürleştirilmesi için bir komisyonun görevlendirilmesi çağrısında bulunuyoruz.”
Şengal Êzdîleri İnşa Meclisi’nin düzenlediği basın tolantısı daha sonra soru cevap şeklinde devam etti.
Metnin okunması ardından basın mensuplarının sorularını Xidir Salih ve TEV-DA başkanı Seîd Hesen cevapladı.
(bg/aç)

No comments