Breaking News

Çeteler tahrip etti halk onarıyor

GIRÊ SPÎ – Girê Spi Halk Belediyesi DAIŞ çetelerinin uzun bir süre siyasi ve askeri karargah olarak da kullandığı ve kaçarken tahrip ettiği Ermeni Ortodokslar Bağımsızlık kilisesi onarılıyor. Kilise yılbaşına kadar hazır hale getirilecek.
Ağırlıkta Arap ve Kürt halkının yaşadığı, Türkmen ve Ermeni halklarının da bulunduğu Girê Spî kenti 2013’te El Kaide’yle uzantılı El Nusra çetesi, ardından da DAIŞ çetesi kenti işgal etmişti. Kentin çeteler tarafından işgal edilmesiyle birlikte çeteler kutsal mekanların dokusuna zarar vermeye başlanmış ve talan başlamıştı.
Osmanlı devletinin gerçekleştirdiği Ermeni soykırımından kaçarak Girê Spî’ye sığınan Ermeni halkının  1924’te inşa ettiği Ermeni Ortodokslar Bağımsızlık kilisesi DAIŞ çeteleri tarafından tahrip edildi. Çetelerin uzun bir süre siyasi ve askeri karargah olarak da kullandığı ve kaçarken tahrip ettiği kilise şimdi Girê Spî Halk belediyesi tarafından onarılıyor.
Gİrê Spî özgürleşince Ermeniler de geri dönmeye başladı
Çete zulmünden kentten kaçan Ermeniler işgalden sonra yurtlarına geri döndü. Çetelerin kentte yarattığı tahribatın giderilmesi için çalışmalar başlatıldı. Yeniden çalışmalarına başlayan Halk Belediyesi Ermeni Ortodokslar Bağımsızlık kilisesinin aktifleştirilmesi için 4 gün önce kolları sıvadı.
Kilise onarımı çalışmaları ile ilgilenen Serkîs Kêforkiyan ANHA’ya konuşarak, kentin özgürleşmesi ardından halk belediyesinin onarım çalışmalarını üstlenerek yeniden açılmasını çalışmaları başlattığını belirtti.
Yıllardır birlikte Girê Spî’de birlikte yaşadıklarına dikkat çeken Kêforkiyan, “Dini inançlarımız ayrı olsa bile sevincimiz ve yasımız bir olduğu çeteler gelince tarihimizi ortadan kaldırmak istediler. Ancak onlar gitti ve yine biz kaldık. Girê Spî halkı olarak bir biriz” dedi.
Ermeni Ortodokslar Bağımsızlık kilisesinin yılbaşına hazır hale getireceklerini söyleyen Serkîs Kêforkiyan, açılış etkinliğine kentteki Kürt, Arap ve Türkmen halklarını davet edeceklerini kaydetti.
(ad)
ANHA

No comments