Breaking News

Ezaz Türkmenleri: Türk devleti bizi amaçları için kullanıyor

TOLÎN HESEN
EFRÎN – AKP ve Erdoğan’ın “türkmenleri savunuyorum” iddiaları, biizat türkmen halkı tarafından yalanlandı. Şehba bölgesindeki türkmenler, Ezaz-Cerablus hattında türkmenlerden çok daha fazla kürt olduğunu ve Türk devletinin bölgedeki siyaseti için türkmenleri kullandığını belirtti.
El-Nusra, Ehrar El-Şam ve DAIŞ çetelerine silah ve cephane yardımında bulunan AKP/Erdoğan’ın “Ezaz-cerablus hattındaki Türkmen halkını koruduğu” yönündeki iddialara bölgedeki Türkmen halkı tepki gösterdi. Türkmen Mihemed Xidiro, AKP’nin türkmenleri kendi bölge siyaseti için kullandığını belirtti.
Ezaz kasabasının Til Şihîr köyünden olan ve çete saldırıları nedeniyle Efrîn’e sığınan Mihemed Xidiro, Suriye’nin birçok bölgesi gibi Ezaz-Cerablus hattında da türkmenlerin yaşadığını ve nüfuslarının da belli olduğunu söyleyledi.
Xidiro, Ezaz’a bağlı El-Raî mıntıkasındaki bazı köyler dışında El-Şehba bölgesinde bulunan köylerin büyük çoğunluğunun kürt köyleri olduğunu belirtti.
“Ezaz’dan Minbic, Bab ile Sifîr’in bir bölümü ve Sem’an dağından Cerablûs’a kadar uzayan Şehba bölgesinde nüfusun çoğu kürttür” diyen Mihemed Xidiro, türk devletinin bölgedeki planlarına ilişkin de çarpıcı bilgiler verdi.
Xidiro, “Sureye ve Rojava devriminin başından beri kürt fobisine kapılan türk devletinin El-Şehba bölgesine dönük planları vardı. Türkiye bölgede uyguladığı siyasetini meşuiyet kazandırmak için de “türkmenleri teöristlerden koruyorum” kılıfı El-Nusra, Ehrar El-Şam ve DAIŞ gibi çete gruplarını taburlar biçiminde örgütleyerek bölgeye sevk etti” dedi.
El-Şehba bölgesinde yaşayan türkmen halkının kendilerini Türkiye’ye bağlı görmediklerini kaydeden Mihemed Xidiro, türk devletinin bölgedeki türkmenler ve kürtler arasında çelişki ve çatışma çıkarmak isteyen AKP Türkiyesi’nin ucuz oyunlarına kanmadıklarını ifade etti.
Mihemed Xidiro, türk devletinin amacının türkmenleri koruyup savunmak olmadığını söyledi. Xidiro, türk devletinin kendi siyaseti için türkmenleri fırsatçı yaklaşımlarıyla basit şeklde kullandığını vurguladı.
Ezaz Türkmenlerinden Mihemed Xidiro, “türk devleti bu tür çıkarcı yaklaşımlarla ve tehlikeli siyasetiyle bölgede tampon bölge planını pratikleştirmek için El-Şehba bölgesini gerçek sahiplerinden boşaltmaya çalışıyor” diyerek kürt ve türkmen halklarını bu plana karşı uyanık ve duyarlı olmaya çağırdı.
(aç)
ANHA

No comments