Breaking News

DAIŞ saldırıları altındaki Qinê köyünde meclis kuruldu

KOBANİ – Fırat nehri kıyısında bulunan Kobani’ye bağlı Qinê köyü meclisini kurdu. Hemen her gün DAIŞ çetelerin havan toplarıyla saldırı düzenlediği ve yıllardır Araplarla Kürtlerin birlikte yaşadığı köyün meclisinde yönetimde yer alan 4 genç kadın, özellikle kadın ve gençlerin sorunlarına çözüm olmaya çalışacaklarını söyledi.
Kobani’de halkın öz örgütlülüğünü geliştirme çalışmaları sürüyor. Fırat nehri kıyısında bulunan ve 3 bini aşkın Arap ve Kürt nufüsa sahip olan Qinê köyü, YPG/YPJ tarafından çetelerden temizlendikten sonra köylülerin geri dönmesiyle yeni meclisini kurdu. Köy okulu bahçesinde toplanan bini aşkın kişinin katılımıyla meclisin yönetimini oluşturmak üzere seçimler yapıldı.
Hêza Parastina Civakî (Halk Savunma Gücü-HPC) tarafından okul etrafında güvenliğin alındığı toplantıda konuşan TEV-DEM Kobanê üyesi Ehmed Şêxo, DAIŞ çetelerinin bombalı saldırılarının devam ettiği bu süreçte yıllardır Arap ve Kürtlerin birlikte kardeşçe yaşadığı köyde meclis yönetimini oluşturmak için toplanılmasının çok önemli olduğunu söyledi. Çetelerin sadece Kürt ya da Arap halkının düşmanı değil, tüm insanlığın düşmanı olduğuna vurgu yapan Şêxo, “İşte çetelerin birlikte kardeşçe yaşayan halkların iradesini kırmak için yaptığı tüm saldırılara karşı yeni meclisin kurulması en büyük cevaptır” dedi. Şêxo, bu saldırılara karşı mücadeleyi yükseltme çağrısı yaptı.
Yapılan konuşmanın ardından meclis yönetimi için isim önerisi yapıldı. Önerilen isimlerin fazla olması nedeniyle seçim masası kuruldu. Ardından hazır bulunan köy sakinleri oy kullandı.
Yapılan seçim sonucunda 4’ü genç kadın toplam 9 kişi yönetime seçildi.
Yönetime seçilen Arap kadınlardan Meryem Mustawi (25), kadınların köy meclisinin yönetimine seçilmesinin sevindirici bir durum olduğunu belirterek, köyde özellikle kadınların sorunları üzerinde durarak, köy kadınlarının iradesini meclise taşıyacağını söyledi. Genç kadınlardan Wehîde Cabî (18) ise hem kadın hem bir genç olarak yönetime seçilmesine dikkat çekerek, kendisinin daha çok köydeki gençlerin sorunları ve bilinçlenmeleri üzerinde duracağını dile getirdi.
Şêrîn Abas (22) ile Xewla Mihemed Dexil (18) de, köy sorunlarının çözümüne kadın bakış açısıyla yaklaşacaklarını, bunun için de kadın iradesinin yönetime yansımasının önemli olduğunu belirtti.
(nx-ea/aç)
ANHA

No comments