Breaking News

DAIŞ’tan kaçan arkeologlar tekrar işbaşı yaptılar

HABER MERKEZİ –   Başur Kürdistan’daki  Şanidar Mağarasında kazılar yapan Graem Barker ve ekibi, Ağustos 2014’te DAIŞ çeteleri tarafından bölgeden zorla çıkarılması ardından geçen ay bölgeye geri dönen ekip, araştırmalarına yeniden başladı.
Ağustos 2014 tarihinde  DAIŞ çetelerinin saldırıları nedeniyle Başur Kürdistan’daki  Şanidar Mağarasında yaptıkları çalışmaları yarıda bırakarak  bölgeyi terk eden arkeolog Graem Barker ve ekibi tekrar çalışmalarına başladı.
Barker,DAIŞ çetelerinin bölgedeki diğer arkeolojik sit alanlarına verdiği zararlara karşın Şanidar’da gözle görülebilir arkeolojik kalıntılar olmadığı için bunlardan etkilenmediğini ve Kürt halkının bu bölgeninin önemi konusunda son derece bilinçli olduğunu söyledi.
Barker ve ekibinin üzerinde çalıştığı Neandertallerin yaşamına ışık tutacak üç haftalık bir kazı sürecini tamamlanan Şanidar Mağarası, Neandertallerin yaşamına açılan bir pencere olma özelliğini taşıyor. 1950 – 1960 yılları arasında yapılan kazılardan elde edilen bulgular, modern insanın akrabalarından olan Neandertallerin hasta bakımına önem verdiklerini, ölü gömme geleneklerinin olduğunu ve aralarında şiddetli çatışmalar yaşadıklarını bizlere aktarıyordu.
Şanidar Mağarası ve Neandertal mezarları, Neandertallerin yaşamı, kültürü ve ölü gömme gelenekleri adına yapılan tartışmaların merkezinde bulunuyor.
(uş)

No comments