Breaking News

Irak, Türkiye’nin işgaline karşı Rusya’dan yardım isteyecek

HABER MERKEZİ – Irak Meclisi Güvenlik ve Savunma Komitesi Bakanı Hakim El-Zamilî, Irak’ın egemenliğini ihlal eden Türkiye’ye karşı Rusya’dan yardım isteyebileceklerini söyledi.
Türkiye’nin Irak Hükümetinin bilgisi ve onayı olmadan Musul’da Başiqa’ya bağlı Celikan kapmına bir taburluk askeri işgal gücü ve 25 tank göndermesine Irak hükümetinden çok sert tepkiler gelmeye devam ediyor.
El-Arab El-Cedid gazetesine konuşan El-Zamilî, “Türkiye’nin işgaline ve Irak’ın egemenliğini ihlal etmesine karşı kısa süre içinde Rusya’dan Irak’a doğrudan askeri müdahalede bulunmasını isteyebiliriz” dedi.
Türkiye’nin Bağdat’ın izni olmadan Musul’a asker gönderdiğini yineleyen El Zamili, daha önce de Türk askeri bir an önce Irak’tan ayrılmazsa Türkiye’ye karşı askeri operasyon düzenleyeceklerini söylemişti.
Türkiye’nin Musul işgaline Irak’ta tepki büyüyor
Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Musul işgal güçlerinin “eğitim için gönderildiği” yönündek ifadesine, Irak Savunma Bakanı Xalid El-Ubeydi’den cevap gecikmedi.
Irak Savunma Bakanı Xalid El-Ubeydi, “Kuzey Irak’a Türk güçlerinin konuşlandırılması Irak hükümetinin bilgisi olmadan gerçekleşti. Türk mevkidaşım bana askerlerin, Kuzey Irak’ta askeri eğitim verenleri korumak için gönderildiğini söyledi. Ancak bu askerlerin sayısı böyle bir işlem için çok fazla. Türk mevkidaşımdan askerlerin topraklarımızdan geri çekilmesini talep ettim” dedi.
El-Ebadi ve Mahsum da Türkiye’yi uyarmıştı
Irak Başbakanı Haydar El-Ebadî, Türkiye’nin Peşmerge güçlerinin eğitimi için Musul’a işgal gücü göndermesine tepki göstermiş ve Türk askerlerinin derhal bölgeden çekilmesini istemişti. Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum da, Türkiye’nin asker göndererek uluslararası hukuku ihlal ettiğini belirtmişti.
ABD: Koalisyonun aktivitesi değil
ABD savunma bakanlığı yetkilisi Türk askerlerinin Musul’a kaydırılmasının ‘DAIŞ karşıtı koalisyon aktivitelerinin bir parçası olmadığını‘ söylerken, Washington, Türkiye’nin işgal hamlesinin herhangi bir şekilde ABD yönetimiyle koordine içinde yapılmadığını belirtmişti.
(aç)
ANHA


No comments