Breaking News

P.D.K.S kongresi sona erdi

KOBANÊ – Kobanê’de P.D.K.S’in 3 gün süren 10’uncu Kongresi yapılan basın açıklaması ile sona erdi. Kongre’de partinin genel başkanlığına tekrar Cemal Şêx Baqi seçilirken, açıklama yapan Genel Başkan Cemal Şêx Baqi kongrede “Efrin’de Kobanê direnişi gibi kazanacaktır” vurgusunu yaptı.
Suriye’nin Kürdistan Demokratik Partisi-Partiya Demokrata Kurdistanê Li Suriyê (P.D.K.S) 3 gün devam eden 10’nuncu kongresi yapılan basın açıklaması ile sona erdi. Mizbeh Konferans Salonu’nun bahçesinde yapılan açıklamaya Kobanê Kantonu Yasama Konseyi Eşbaşkanı Nihat Ehmed, Kobanê Kantonu Eşbaşkan Yardımcısı ve P.D.K.S üyesi Xalid Berken ve çok sayıda parti üyeleri katıldı.
Açıklamada, Rojava devriminde yaşamlarını yitiren YPG/YPJ savaşçılarının fotoğrafları bulunduğu “Pakrewanên me ronahiya me ne”,“Berxwedana Kobanê mînakeke cîhaniye li hember tundrewan” pankartları yanı sıra YPG/ YPJ bayrakları asıldı.
P.D.K.S Genel Başkanı Cemal Şêx Baqi, Parti Komite Merkez üyeleri Azad Berazi ve Gêlo İsa basının karşısına geçti. 4 Aralık’ta başlayan kongrenin içeriği ile ilgili bilgiler veren Baqi, kongrede tartışmaların ana gündemi Suriye’deki siyasi gelişmeler, halkların durumu ve savunmaları olduğunu söyledi. Konuşmasının devamında Rojava halklarını bu düzeye getiren tüm şehitler önünde saygıyla eğildiklerini altını çizen Baqi, “Biz kongremizin şiarı olan tüm şehitlerin verdiği mücadeleyi yükselteceğimizi ve onların yolunda yürüyeceğimizin sözünü veriyoruz” dedi.
‘Nasıl ki Kobanê direnişi kazandı Efrin’de kazanacak’
Kongrenin önemli konulara ve kararlaşmalara gidildiğine vurgu yapan Baqi, genelde Suriye ve özellikle Rojava sınırları içinde yaşanan gelişmelerin giderek üst boyuta çıktığı bu dönemde böyle bir kongrenin yapılması önemli olduğunu söyledi. Başta Efrin, Ezaz ve Kobanê sınırlarında yaşananlara da değinen Baqi, “Özellikle şuanda Efrin üzerinde iktidar güçleri tarafından yönlendirilen çetelerin saldırıları var. Bizim de kongremizin şiarı haline gelen ‘Nasıl Kobanê direnişi kazandıysa Efrin’de kazanacaktır’ diyoruz. Biz bunu esas alıyor ve bu yönde mücadelemiz devam edecektir. Öyle ki partimizin merkez komitesinin kongreye sunduğu rapor da bunu esas aldı. Kongremizde parti olarak Suriye’de bulunan tüm halkların çıkar ve haklarını esas alacağı vurgusu yapıldı”  diye kaydetti.
‘Riyad’taki toplantıya davet edildik ama ret ettik’
Baqi, ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’ta 8-10 Aralık’ta düzenlenecek olan toplantıya davet edilip edilmediği sorusu üzerine Baqi, “Bizi davet ettiler, ısrarda ettiler ama biz ret ettik. Hem yaptığımız kongreden dolayı hem de bu toplantıda önemli ya da halkların eşitliği konusunda iyi bir karar çıkacağını sanmıyoruz. Çünkü toplantıya davet edilenler halkların iradesini temsil etmiyor. Her bir hegomonik güç kendi listesini hazırlamış, ona göre belirlenmiş, katılacak olanlar halkların değil, o egemen sistemlerin iradesi olarak katılacaklar. Bunun için bu kongremizin tartışma konusu yapmadık” şeklinde cevap verdi.
Kongrenin niye Kobanê’de yapıldığı sorusu üzerine Baqi, “Çünkü Kobanê bizim için sadece bir anlamı yok çok sayıda anlamı var. Çünkü Kobanê dünyanın gündeminde, çünkü Kobanê tüm dünyadaki ezilen halkların direnişinin ön cephesidir. Kobanê’yi vermemek için fedaice direniş gösteren şehitlerimizdir” dedi.
Baqi, kongrenin en önemli kararı ve esas alınan demokratik bir Suriye için mücadelenin daha da yükseltilmesi ve bunun için de büyükçabaların içinde olacaklarını söyledi.
ENKS’nin Cizîrê Kantonu’nda yaşatmak istediği bazı gerginliklere ilişkin soruya da cevap veren Baqi, “ENKS yapıcı, halkların çıkarlarını gözetmek için muhalefet etmiyor. Bir şeye eleştiri yapılırken onun alternatifini de ortaya koymak gerekiyor ve eğer üslup ‘Bu yanlıştır bunu böyle yaparsan daha iyi olur’ şeklinde değilse orada art niyet ararız. ENKS bununla yapıcı, halkların çıkarları için değil ‘Bu kazanımları nasıl boza bilirimin üstünde yapıyor. Buda kazanımları geri çeker” diye konuştu.
Açıklamada, Partinin Komite Merkez Yönetimi’ne 2’si kadın 21 kişi seçilirken, genel başkanlığına ise tekrardan cemal Şêx Baqi seçildiği açıklandı.
(xi-ea/ad)
ANHA

No comments