Breaking News

Rojava’da DAIŞ Bakur Kürdistan’da da AKP tarihi yok ediyor!

NEWRES XELÎL/ERDOĞAN ALTAN
KOBANÊ  – Kobanê’nin batısında bulunan Girê Sor  bölgesinde, bir yıl önce arkeologlar tarafından kazı yapılan ve ortaya çıkan bin yıllara dayanan kemiklerin yanı sıra tarihi eserlerin, DAIŞ çeteleri YPG ve YPJ güçleri tarafından yapılan özgürleştirme hamlesi sırasında kaçarken beraberinde Fırat’ın öbür tarafına kaçırdıkları ortaya çıktı. Tarihi Girê Sor ve kalan bazı eserler de şimdi YPG güçlerinin koruması altında.
Kobanê’nin batısında bulunan tarihi Girê Sor Tepesi, bir yıl önce yabancı ülkelerden gelen arkeologlar tarafından yapılan kazıda ortaya çıkan bin yıllara dayandığı belirtilen kemiklerin yanı sıra tarihi eserlerin DAIŞ çeteleri tarafından talan edildiği ortaya çıktı. Tarihi tam olarak bilinmeyen Girê Sor’un ancak arkeologlar tarafından yapılan kazıda çıkan kemikler ve tarihi eserlerin bin yıllara dayandığı belirtildi.
DAIŞ çeteleri tarihi talan etti
Bir yıl önce arkeologlar tarafından kazı çalışması yapılan Girê Sor’da çok sayıda tarihi eserler ortaya çıkarılmış, çalışmalar devam ederken DAIŞ çetelerin saldırısıyla ortada kalan eserler, YPG ve YPJ özgürleştirme hamlesinin başlamasıyla Fırat suyunun öte tarafına kaçtıklarında çok sayıda tarihi eserleri de beraberinde götürürken, tarihi tepeyi ve kalan eserleri de silahlarla taradıkları belirtildi.
 Tarihi Girê Sor YPG’nin koruması altında
Çetelerin kaçtıkları sırada beraberinde götüremedikleri ya da değersiz gördükleri bazı kemik, taş ve çömlek görünümündeki eserler ile Girê Sor şimdi orada nöbet tuttan YPG savaşçıların koruması altında. Girê Sor’da bulunan YPG güçleri hem bu tarihi yeri hem de Kobanê ye bağlı Kürt, Arap ve Suryani yurttaşların bulunduğu köyleri koruyor.
YPG savaşçıları tarafından toprak bir evde korumaya alınan bazı eserlerin üzerinde arkeologlar tarafından işaret, rakam ve harflerin yazılması dikkat çekiyor.
Rojava’da DAIŞ çeteleri Bakur’da de AKP tarihi yerleri yok ediyor’
Nöbet tuttan YPG savaşçıları, buraya vardıklarında bir çok tarihi eserleri çeteler talan etttiğini ve kalan diğerleri de ortalıkta dağılmış halde gördüklerini belirterek, “Biz de kalanları özenle toplayarak bu toprak eve koyduk. Bazılarını Kobanê merkeze, Kanton yönetimine teslim ettik. Diğerleri de şimdilik burdalar, çünkü bunların üzerinde arkeologlar tarafından işaretlenmiş olduğu için dokunmadık. Burada kazı çalışması yapan arkeologlar gelip tekrar çalışmalarına devam ederler mi bilmiyoruz. DAIŞ çeteleri insanlık düşmanı olduğu için insanlık tarihini de yok etmek istiyorlar. Yani Rojava’da DAIŞ çeteleri Bakur  Kurdistan’da da AKP tarihi yerleri talan ve yok ediyor” şeklinde kaydetti.
(ea/uş)
ANHA


No comments