Breaking News

YPG savaşçıları: Fırat’ın ötesinde çete tehdidine son vermeliyiz

NEWRES XELÎL/ERDOĞAN ALTAN
KOBANİ – Türk devlet yetkililerinin sınıra yönelik tehditleri ve DAIŞ çetelerinin Kobanê köylerine saldırılarına karşı Fırat Nehri üzerindeki YPG savaşçıları, Fırat’ın ötesinde bulunan DAIŞ çetelerine karşı bir hamle yapmaya hazır olduklarını belirtti.
DAIŞ çeteleri Fırat’ın öte tarafından havan ve ağır silahlarla Kobani’nin batısındaki sınır köylerine saldırırken, AKP/Erdoğan’ın Rojava’ya yönelik tehdit açıklamaları ve saldırıları da devam ediyor. Türk devletinin sürekli “Fırat’ın ötesi bizim kırmızı çizgimizdir”, “Sınırı geçen kim olursa olsun vurulacak” sözleri de “Türkiye’nin DAIŞ çetelerini koruduğu” yünündeki eleştirileri gündeme taşıdı.
2 ayda 23 sivil havanlarla katledildi
Türk devleti DAIŞ çetelerini savunadursun, son iki ayda DAIŞ çeteleri Cerablus’un Mimecê ilçesi ve Hemam köyünden havan ve ağır silahlarla Arap, Kürt ve Suryanilerin yaşadığı Qubê, Girê Sor, Girê Ebrê, Qumlik ve Boraz köylerine gerçekleştirdiği saldırılarda 23 sivil yaşamını yitirdi, çok sayıda kişi de yaralandı.
Fırat’ın üzerinde bulunan YPG savaşçıları, saldırılarını rutin hale getirmeye çalışan Fırat’ın ötesindeki çetelere yönelik hamle gerçekleştirmeye hazır olduklarını belirtti.
‘Halkı daha iyi koruyabilmek için hamleyi başlatmamız gerekir’
YPG’li Mazlum Êlih, bölgeyi DAIŞ çetelerinden temizledikten bu yana sürekli suyun öbür tarafından Kobanê köylerine havan ve ağır silahlarla saldırdıklarını belirterek, köy sakinlerinin bu saldırılardan bezdiklerini söyledi. Bunun için Fırat’ın ötesine yönelik bir operasyon kararı beklediklerini dile getiren Êlih, “halkları bu saldırı korkusundan kurtarmamız, saldırılara dur dememiz gereklidir. Halkı daha iyi korumak için hamle başlatmalıyız” dedi.
Asayiş üyesi Nihat Hemze ise Fırat’ın baştan başa savunmasını yaptıklarını, ancak DAIŞ çetelerinin havan ve ağır silahlarla suyun bu tarafına saldırdığını, YPG/YPJ güçleri olarak karşılık verseler de bunun yeterli olmadığını söyledi. Hemze, çeteleri etkisiz kılmak ve saldırılarını sonlandırmak için Fırat’ın ötesine bir hamlenin gerekli olduğuna vurgu yaptı.
‘Çeteler orada oldukça halka yönelik katliam tehlikesi devam edecek’
YPG komutanlarından Harun Tendürek de, DAIŞ çetelerin vahşi saldırılarına dikkat çekerek, bu çete saldırılarının da Türk devletinin desteğiyle yapıldığının herkesçe bilindiğini ifade etti. Fırat’ın ötesinde ne olduğu, kimlerin olduğu konusuna da değinen Tendurek, Fırat suyunun ötesinde DAIŞ çetelerin olduğunu ve bunların da Türk devleti ve AKP hükümeti tarafından korunduğuna vurgu yaparak, şunları söyledi: “Suyun öbür tarafında çok az sivil halk kaldı. Özellikle Hemam köyündeki Kürtler çeteler tarafından ya öldürülüyor ya da zorla çıkartıldığı bilgisini aldık. Mimecê ilçesine bağlı Hemamê köyünden tutun Cerablus’un Ziyaret köyüne, yani Serxet sınırına kadar DAIŞ çeteleri var. Kalan sivilleri de kendilerine kalkan olarak kullanmak için zorla yanlarında bırakmışlar. Eğer hamle erken yapılmazsa hem Fırat’in bu tarafı hem de öte tarafındaki halklara yönelik katliam tehlikesi devam edecektir. Halkımızı o kan emicilerin elinden daha erken kurtarmak istiyoruz.”
Halkın çetelerin zulmü altında inlediğini ve bunun YPG/YPJ savaşçıları olarak kendilerine acı verdiğini söyleyen Tendurek, “Şimdi karşımızda vahşi bir düşman var. Kadınları pazarlarda satan, tecavüz eden, her türlü işkence ve katliamdan geçiren bir çete sürüsü var. Buna son vermek istiyoruz” diye konuştu.
‘Hamle için her türlüsüne hazırız’
YPG savaşçılarından Diyar Bagok da, bulundukları noktada Arap, Kürt ve Suryani halklarının birlikte olduğunu belirterek, “YPG olarak bizim için etnik kimlik fark etmez. Hepsi bizim halkımız. Onları bu zulüm altından kurtarmak için her türlü hamleye hazırız” diye konuştu.
Ferman Amed ve Şevger Amed de çete zulmüne ne kadar erken sonlandırılırsa o kadar iyi olacağını belirtti.
(ea/aç)
ANHA

No comments