Breaking News

Girkê Legê’de yaşam toprakla büyüyor

AHÎN BEREKAT
GIRKÊ LEGÊ – Girkê Legê’de savaşın ortasında hayatı yeşerten proje.
Rojava’da ekonomik kalkınma seracılıkta kooperatifleşerek devam ediyor. Kış mevsimine hazırlıklar sürerken seracılık Grike Lege’de hayata geçirildi.
Seracılık projesi Cizre Kantonunda ilk olarak 2014’ün kış aylarında Rojava Ekonomik Kalkınma Merkezi tarafından kuruldu.
Ardı ardına 2 mevsim ekim sonrası Rojava Ekonomik Kalkınma Merkezi,  gözlemciler nezaretinde, özellikle Girke Lege ve Rimelan şehirlerinde hizmet vermeye başladı.
Bu amaç doğrultusunda Girke Lege ve Rimelan Kooperatifleri Temmuz 2015’te faaliyete geçen seracalık projesi ekonomik kalkınmanın merkezinde bir proje olarak yerini aldı.
Girke lege ve Rimelan halkından isteyen herkes 25 Suriye Lirası ödeyerek kooperatife üye olabiliyor ve üye olan kişilerin ailesinden durumuna göre 2 kişi kooperatifte çalışabiliyor.
Bu çerçevede projenin gelişmesi amacıyla 7 hangarlık alan 6 dönüm artırılarak 12 hangara çıkarıldı. Projeye yaklaşık 15 Milyon Suriye Lirası harcandı.
Rojava Ekonomik Kalkınma Merkezi, Girke Lege halkı seracılık kooperatifinde sonbahar sebze ekimi için hazırlıklarına başladı.
İlerki günlerde farklı türlerde sebze; hıyar, domates, patlıcan ve biber gibi ürünlerin ekimi yapılması planlanıyor.
Proje sorumlularına göre projenin amacı, toplumun tarımda ilerleyişini sağlamak, böylece ekonomik yaşama katkı sunmak. Tahminlere göre sera, 2016’nın mart ayından itibaren ürün vermeye başlayacak.
Proje sorumlularının öngörüsüne göre;  projeyle Girke Lege ve Derik pazarı, sezbe ihtiyacını yeterli oranda karşılayacak.
Proje sorumluları konu hakkında yaptıkları değerlendirmede; pahalılığın önüne geçmek için sebze ihtiyacının Cizre Kantonundan giderilmesi gerektiğini ifade etti. Seracılık projesiyle yürütülen çabanın sonunda hangar sayısının 30’a çıkarılması hedefler arasında, dendi.
Ekonomik kalkınma programının ilerki planları arasında üzüm ağaçlarıyla asma bahçeleri oluşturmak da var.
(ce/ad)
ANHA

No comments