Breaking News

‘Riyad toplantısı çeteleri aklamaya dönük’

XŞERVÎN MUSEFA
EFRÎN – YPG Efrîn Resmi Sözcüsü Ferhad Xelîl, Riyad toplantısının Cebhet El-Nusra ve DAIŞ çetelerini ılımlı gösterme ve Suriye’deki krizi daha da derinleştirme amacı taşıdığını söyledi.
El-Nusra ve Ehrar El-Şam çeteleri 27 Kasım’da Efrîn Kantonu ve Şêx Meqsûd’a saldırdılar. Birkaç gün sonra bu saldırılar kırılınca kimi basın organları Efrîn Kantonu civarında Demokratik Suriye Güçleri (QSD) ile El Nusra ve Ehrar El-Şam çetelerinin ateşkes ilan ettiğini iddia ettiler. Yine Şêx Meqsûd’da da YPG ile çetelerin ateşkes ilan ettiğini yazdılar.
Konuya ilişkin YPG Efrîn Resmi Sözcüsü Ferhad Xelil ANHA’ya konuştu.
Bazı basın kuruluşlarında güçleri ile çeteler arasında ateşkes yapıldığı yönünde dezenformasyon haberler yer aldığını dile getiren YPG Efîn Resmi Sözcüsü Ferhad Xelîl, bu haberlerinin kasıtlı olarak gündeme getirilerek ve çete yanlısı haberler olarak nitelendirdi. Xelîl, “Çetelerle her hangi bir anlaşma yapılmamıştır. Bir süre önce Ehrar El-Şam ve Cebhet El-Nusra çeteleri Efrîn ve Halep’te ateşkes istedi. Bizde ateşkes için Efrîn bölgesini kuşatmadan çıkması ve sivil halkı kaçırmaya son vermelerini istedik” dedi.
Böylesi dezenformasyon içerikli haberlerin medyada yer almasının Riyad toplantısı ile ilintili olduğuan da dikkat çeken Xelîl şöyle konuştu: “Riyad toplantısında katılan taraflar, türk devletinin desteğini alan kesimlerden  oluşuyor. Bu tarz dezenformasyon haberlerin maksadı çete gruplarını ılımlı gösterme amacını hizmet ediyor. Çeteleri aklamayı çalışma haberleridir. Diğer yandan ise çetelerin sivil halka yönelik vahşi uygulamalarının üzerini örtmek ve dış güçlerin ajandasındakileri Suriye’de daha da etkin kılmak isteniyor.”
QSD güçlerinin Suriye rejim güçlerinin alternatifi haline gelmesi gerektiğine dikkat çeken Xelî, Riyad toplantısıyla rejim güçlerine karşı barbar El-Nusra ve DAIŞ çetelerinin alternatif yapmak istediklerini dile getirdi. Xelil, QSD güçlerinin Cizîrê ve Efrîn bölgesinde elde ettiği başarılar sonucu çeteler aracılığıyla QSD güçlerinin başarısı gölgelenmek ve gücünün zayıflatılmak istendiğine vurgu yaptı.
Xelîl, “Suriye krizinin çözümünü isteyen güçler kimlerdir? diye sorarak, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Acaba Selefiler, El Nusra Cephesi ve Ehrar El-Şam çözümü istiyorlar mı? Efrîn’e ve çevresine başlatılan saldırılar gösteriyor ki bu çeteci çevreler Suriye krizini daha da derinleştiriyor ve Riyad kongresine hizmet etmiyor. Bunun için de QSD güçleriyle ateşkes ilan ettiklerini iddia ettiler.”
Çeteci grupların Efrîn Kantonu’na yönelik saldırılarını, Riyad kongresinde “terörist gruplar” olarak ilan edilmek için durdurduklarını iddia ettiklerini söyleyen Xelîl, “Ateşkesten söz ediyorlar. Ancak, sivillere yönelik saldırılarını sürdürüyorlar ve Efrîn Kantonu kuşatılmış durumda” dedi.
(ad/eç)
ANHA

No comments