Breaking News

Nusra lideri Colani: Türkiye’nin önceliği IŞİD değil Kürtler

Nusra Cephesi lideri Colani, Suriyeli Esad karşıtı örgütlerin Riyad'da toplanmasını eleştirdi. Colani, görüşmeler için, 'Vatana ve Suriye'de kanlarını feda eden gençlere ihanet' ifadesini kullandı.

El Kaide’nin Suriye kolu Nusra Cephesi’nin lideri Ebu Muhammed El Colani gazetecilerin sorularını yanıtladığı özel bir röportajla ekrana çıktı. Nusra liderinin röportajı Dubai merkezli Orient News, Katar merkezli Al Jazeera televizyonu ile cihatçı örgütlere yakınlığıyla bilinen Londra merkezli Al Ghad Al Arabi televizyonunda canlı yayımlandı.
Colani, Suriye’de cihatçılara yakın gazetecilerden Hadi Abdullah, Alghad kanalında görevli Musa Ömer, Al Jazeera televizyonunda görev yapan Edhem Ebu’l Hisam ve Orient kanalında görev yapan Muhammed el Faysal’ın sorularını yanıtladı.
‘Riyad bir konferans değil komplo’
Riyad’daki zirveyi bir komplo olarak niteleyen ve ÖSO diye bir şey olmadığını savunan Nusra lideri Colani, Türkiye ile bir bağları bulunmadığını ve işbirliği yapmayacaklarını savundu 
Çoğunlukla dış güdümlü Suriyeli muhalif gruplar ile cihatçı grup temsilcilerin katılımıyla 9-10 Aralık tarihlerinde düzenlenen Riyad Konferansı hakkında konuşan Nusra lideri, “Bu bir komplo, konferans değil. Bu tür toplantıları engellemek gerekiyor” diye konuştu.
“Riyad toplantısı Suriye halkına ihanettir, bunlar Esad’ın kalmasını istiyorlar” diyen Colani, Riyad Konferansı’na katılan grupların anlaşmaya rağmen bu sonuçları sahada uygulama güçlerinin bulunmadığını savundu.
‘El Kaide ile bağımızı koparmayız’
El Kaide ile bağlarını asla koparmayacaklarını belirten Colani, “Görevi Batı ile savaşmak olan gruplar var. Biz onlardan değiliz. El Kaide lideri (Eymen el Zevahiri) bize hakkın rehberliğinde İslami bir Suriye hükümeti kurulursa, o hükümetin bir parçası olmamızı söyledi” ifadelerini kulandı.
Türkiye’nin önceliği IŞİD değil Kürtler
"Türkiye'nin sorunu kürtler Batı Kürdistan'ı bitirmek,IŞİD onların umrunda bile değil. Türkiye'yle IŞİD'e karşı savaşsak münafık derler.Türkiye ulusal güvenlik sorunu olarak Kürtleri görüyor, IŞİD'i değil"
 Kürtlerin Türkiye’de 10 milyon kişi kadar karşılığı var. IŞİD’in ise Türkiye’de o kadar büyük bir karşılığı yok.
Mesela, 10 yıl önce Irak’ta bir Kürt entitenin ortaya çıkması, Suriye’ye yayılması ve orada da benzer bir senaryoya yol açtı. Belki 20 yıl sonra bu oluşum Türkiye’ye yayılabilir. Bir 20 yıl daha sonra İran’a da yayılabilir… Bu nedenle Kürt bölgesine yakın devletler bu meseleden endişelenir. tabii Kürtler Müslüman bir topluluk. Biz onlar bizden biri olarak görüyoruz.
Kürtlerden söz ederken rejimle ittifak kuran Kürt milisleri ve sekülerle koministler Kürtleri kastediyoruz. O yüzden Kürtler Türkiye için bir ulusal güvenlik meselesi. Onlar için bu çok tehlikeli bir mevzu ve Türkiye sınırında bir Kürt entiteyi istemiyorlar.Türkiye bu projeyi Suriyelileri korumak için istemiyor. Onlar için asıl mesele Türkiye’nin ulusal güvenliğini sağlamak. Bunu herkes bilmesi gerekiyor.

No comments